Stora Enson 52 miljoonan investointi on edennyt koeajoihin Uimaharjussa – liukosellua käytetään tekstiiliteollisuudessa, joka näkyy muun muassa Oodissa

Enocell: Uimaharjun sellutehdas voi vaihdella nopeasti kahden sellulaadun välillä kysynnän mukaan.

Stora Enso Oyj:n sellutehdas Uimaharjussa on entistä ketterämpi vastaamaan eri sellulaatujen kysynnän vaihteluun markkinoilla. Enocellin tehtaan pienempi linja muuttui liukosellun tuotantoon vuonna 2012, ja pian myös suuremmalla linjalla voidaan ajaa joko liukosellua tai tavallista papereissa ja kartongeissa käytettävää sellua.

Noin 52 miljoonaa euroa maksaneen investoinnin ansiosta liukosellua voidaan tehdä molemmilla linjoilla koivun lisäksi myös kuusesta ja männystä. Tähän saakka raaka-aineena on ollut vain koivu. Liukosellua käytetään tekstiiliteollisuuden raaka-aineena.

Uimaharjun liukosellua on jalostettu pienemmässä mittakaavassa esimerkiksi Hangossa tehtävien salamimakkaroiden kuoriksi sekä akustiseksi pinnoitteeksi muun muassa Eduskuntatalon istuntosaliin ja Oodi-keskustakirjastoon Helsinkiin.

Stora Enso lähti vajaa vuosi sitten mukaan yhteisyritys TTT:hen (Tree to Textile Ab) Ikean, Hennes & Maurizin ja innovoija Lars Stigssonin kanssa. Yrityksen on tarkoitus perustaa tekstiilivalmistuksen koelaitos Suomeen tai Ruotsiin. Se on määrä sijoittaa jonkun Stora Enson tuotantoyksikön yhteyteen.

Pohjois-Karjalassa luonnollisesti toivotaan, että laitos voisi sijoittua raaka-ainelähteen, Enocellin, viereen. Joka tapauksessa Uimaharju on yhtenä paikkana mukana tarkastelussa ja TTT päättänee koelaitoksen sijainnista ensi vuonna.

Lämpökarelia on mukana Uimaharjun rakennusprojektissa LVI-urakoitsijana.

Uutisemme on referoitu Sanomalehti Karjalainen Talous 2.11.2019