Suomi24-foorumilla annettiin 15 vuotta sitten ikivihreä vinkki wc-tukosten avaamiseen, mutta onko se turvallinen?

Yli viisitoista vuotta sitten Pinjalla oli ikävä tilanne. Kylpyhuoneen wc-pönttö oli osittain tukossa. Kaupan putkenavaustuotteissakin oli maininta, ettei aine sovellu wc-putkistoon.

Nimimerkki Pinja lähetti kesäkuun 19. päivänä vuonna 2004 kysymyksensä Suomen suurimmaksi keskustelufoorumiksi nousseelle Suomi24:lle otsikolla Tukos wc-putkistossa. Nimimerkki aukes vastasi tavalla, joka on tehnyt juuri tästä keskusteluketjusta ajattoman ja monelle tukkeutuneen wc-pöntön avaajalle kullanarvoisen.

Neuvoja kehottaa ottamaan ison saavillisen kuumaa vettä ja lisäämään siihen runsaasti konetiskiainetta. Seos tulee kaataa pönttöön nopeasti ja toistaa sama hetken päästä.

Onko neuvo kuuman veden ja konetiskiaineen kaatamisesta tukkeutuneeseen vessanpönttöön turvallinen?

Kiinteistöliiton suurimman alueellisen jäsenyhdistyksen Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikäinen sanoo, että pytyn halkeaminen mitä ilmeisimmin aiheutui lämpölaajenemisesta. Nykyisin käytössä olevat muoviviemäritkään eivät kestä kuumempaa kuin noin 60–70-asteista vettä. Sinänsä tukkeutuneen vessanpöntön aukeamista auttaa jo pelkästään se, että pönttöön kaataa nopeasti vettä esimerkiksi ämpärillä.

”Lämmintä vettä voi käyttää järkevästi annosteltuna. Konetiskiainetta voi myös huoletta käyttää, se ei tee pytylle mitään”, Hännikäinen sanoo.

Apuna voi myös käyttää karhupumppua ja ammattilaisten suosimaa viemärirassia. Tai toimia kuten nimimerkki KotiTekoPutkiMies esitti kesäkuussa 2009: ”Paras keino = roskapussit käden ympärille ja kädet paskaan.”

Uutisemme on referoitu HS Koti  29.11.2019