Tutkimus: Vähäinen päivänvalo saa viileän lämpötilan tuntumaan ikävämmältä

Sveitsiläisen EPFL-yliopiston tutkijat kirjoittavat Scientific Reports -tiedelehdessä, että vähäinen päivänvalo johtaa kylmissä oloissa vähemmän mukaviin ja vähemmän hyväksyttyihin lämpöoloihin.

Viileä toimisto tuntuu ikävämmältä, jos ikkunasta tulee vain heikkoa päivänvaloa. Ihminen sietää sisätilojen kylmyyttä paremmin, kun ulkoa suodattuu kirkasta luonnonvaloa.

Tutkijat testasivat päivänvalon vaikutusta erilaisissa valo-oloissa ja lämpötiloissa. Valon vaikutus näytti olevan psykologinen. Ihmisen psyyke yhdistää luontaisesti valon ja lämmön toisiinsa, samoin pimeän ja kylmän.

Tutkimuksen tulosten perusteella pohdittu lisäksi energiansäästämistä, miten rakennuksista voitaisiin saada energiatehokkaampia. Ryhmän mukaan ihmiset saattavat sietää lämpimiä sisätiloja paremmin, jos valo on peräisin luonnosta sähkövalon sijaan. Siten luonnonvalon sisään päästäviä rakennuksia ei välttämättä tarvitsisi viilentää lämpimällä ilmalla niin paljon kuin nykyisin. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että saatamme käyttää liikaa ilmastointia – erityisesti lasiseinäisissä rakennuksissa.

Erityisen kirkkaina mutta viileinä päivinä lämmitystä ei puolestaan välttämättä tarvittaisi yhtä paljon kuin hämärämpinä, koska kirkkaassa valossa ihminen sietää viileää paremmin. Tämäkin voisi säästää energiaa.

Uutisemme on referoitu HS 28.10.2019