Tietopankki

Bosch -maalämpöpumput

Bosch maalämpöpumppu soveltuu pääsääntöiseksi lämmityslaitteeksi silloin, kun rakennus on varustettu vesikiertoisella lämmönjaolla – lämpöpattereilla tai lattialämmityksellä. Maalämpö on suurimmaksi osaksi geotermistä lämpöä, eli maan sisältä nousevaa lämpöä, jolloin lämmitys on edullista ja ympäristöystävällistä. Lämpö otetaan talteen maahan tai porakaivoon upotettavalla putkistolla. Lue lisää maalämmöstä ja Bosch-maalämpöpumpuista tästä artikkelista!

Bosch-maalämpöpumput: rakenne

Bosch-maalämpöpumput käyttävät tärkeimpänä osanaan, eli kompressorinaan, joko maailmanlaajuisesti patentoitua scroll-kompressoria, tai uusinta inverter-kompressoritekniikkaa. Modernien kompressoreiden ansiosta bosch-maalämpöpumppujen vuosihyötysuhde (SCOP) on parhaimmillaan jopa 5,85, ja lämmityskäytössä laitteet yltävät parhaimpaan A+++ -luokitukseen.

Modernisti muotoillut maalämpöpumput sisältävät mallista riippuen myös värillisen kosketusnäytön maalämpöpumpun hallintaan, ja myös etäohjausmahdollisuuden applikaation avulla. Uudet maalämpöpumput kytkeytyvät kotisi wifi-verkkoon, jolloin niitä voidaan ohjata etänä, järjestelmän tilanne on helppo tarkastaa, ja energiankulutusta on kätevä tarkkailla ja ajastaa.

Hyötysuhde lämmityskäytössä

Maalämmön parhaita puolia on sen luotettava ja tasalaatuinen lämmitys. Toisin kuin ilmalämpöpumpussa, maalämpöä käytettäessä ulkolämpötila ei juurikaan vaikuta maasta saatavaan energiamäärään. Energiaa kuluu lämmitykseen kovalla pakkasella toki enemmän, mutta maalämpölaitteisto mitoitetaan rakennuksen tarpeisiin siten, että edullista ja ekologista lämpöä riittää kaikissa tilanteissa.

Maalämpöpumppuja Boschin mallistossa löytyy kaikkiin talosi tarpeisiin, ja oikean kokoinen, taloosi sopivaksi mitoitettu maalämpöpumppu toimii aina parhaalla mahdollisella hyötysuhteella. Boschin maalämpöpumppujen kiertovesipumput ovat matalaenergiamalleja, joka osaltaan kasvattaa pumppujen hyötysuhdetta. Inverter-kompressorilla varustetut pumput tarkkailevat koko ajan lämmitysenergian tarvetta, ja ne säätävät itseään portaattomasti tarpeen mukaan. Tällöin lämpöpumpun hyötysuhde säilyy korkeana vaihtelevassakin säässä, kun kompressoria ei käytetä turhaan.

Maalämpöpumppu uuteen taloon tai saneerauskohteeseen

Uuteen taloon alusta asti suunniteltu maalämpöjärjestelmä sisältää yleensä oikein mitoitetun, maalämpöpumppuun integroidun lämminvesivaraajan. Tällöin lämpöpumpun automatiikka osaa säätää lämmityksen tarvetta mittaukseen perustuen, ja lämpimän veden energiamäärää voidaan tarvittaessa säätää helposti etukäteen. Esimerkiksi kylpyammeen täyttö tai nopeasti noussut muu lämpimän veden tarve voidaan havaita heti, ja maalämpöpumppu reagoi siihen nopeasti. Kun maalämpöpumpun lämmityskierukka on valmiiksi integroidussa lämminvesivarajaassa, voidaan tuottaa nopeasti ja tehokkaasti käyttövettä.

Saneerauskohteessa, jossa on riittävä lämminvesivaraaja jo valmiiksi kytkettynä kohteen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, voidaan käyttää perinteistä maalämpöpumppua, jossa ei ole integroitua lämminvesivaraajaa. Tällöin investointitarve on pienempi, lämmityksen hyötysuhteen säilyessä kuitenkin erittäin hyvänä. Erillisellä lämminvesivaraajalla, järjestelmä ei aivan yhtä nopeasti reagoi lämmitystarpeen muutokseen kuin integroidulla varaajalla, mutta oikealla järjestelmän mitoituksella lämmin vesi ei koskaan pääse loppumaan.

Maalämpöjärjestelmän asennus

Maalämpöjärjestelmä on aina tarkkaan suunniteltava mitoitus- ja asennustyö, joten se tulee teettää ammattilaisella. Osaava maalämpöasennusta tarjoava yritys osaa neuvoa myös esimerkiksi lämmitysjärjestelmän vaihdon muunnostuen hakemisessa, ja hoitaa muutenkin maalämpöasennuksen avaimet käteen -periaatteella. Maalämmityksen asentaminen on monivaiheinen operaatio, joka on helpoin tehdä uudiskohteeseen valmiiksi suunniteltuna, mutta jälkikäteen asentaminen on myös suosittua. Erityisesti vanhat öljylämmitteiset rakennukset ovat otollisia kohteita merkittävästi energiatehokkaammalle maalämmitysjärjestelmälle.

Maalämpöjärjestelmä edellyttää aina lämmön talteenottoputkiston upottamisen maahan tai porakaivoon. Valinta tehdään aina maaperästä riippuen. Saneerauskohteissa voidaan esimerkiksi aiempi suora sähkölämmitys vaihtaa lattiakiertoiseksi maalämpöjärjestelmäksi, joka lisää selvästi asunnon käyttömukavuutta. Maalämpöjärjestelmää voidaan tukea esimerkiksi ilmalämpöpumpulla, jolla voidaan hoitaa rakennuksen viilennys.

Hiljaista ja tasaista lämpöä maalämpöpumpulla

Bosch-maalämpöpumput ovat erittäin hiljaisia, ja niiden moderni muotoilu yhdistettynä esimerkiksi lasipintaan, sopii kaikkiin koteihin. Maalämpöpumppu hoitaa kodin lämmityksen lisäksi myös käyttöveden lämmityksen erittäin tehokkaasti. Maalämpö voidaan tarvittaessa yhdistää esimerkiksi aurinkokeräimiin, jolloin kesällä saadaan vielä tehokkaammin lämpö talteen käyttöveteen.

Vesikiertoinen lämmitys on lämmitysmuotona miellyttävä ja tasainen. Vesikiertoiset lämmityspatterit eivät kuumene polttaviksi kuten sähköpatterit, ja ne ovat silti erittäin tehokkaita. Lattialämmityksessä lämpö jakautuu erittäin suurelle pinta-alalle, ja lämmin lattia on jalkojen alla erittäin miellyttävä. Erityisesti kivi-/laattalattiassa vesikiertoinen lattialämmitys on erittäin mukava lämmitystapa. Vesikiertoinen lattialämmitys maalämmöllä on erittäin suosittu lämmitystapa erityisesti yksikerroksisissa uudiskohteissa, ja sen edut asumismukavuudessa ovatkin kiistattomat.

Maalämpöpumppu ja pörssisähkö

Vaikka maalämpö onkin kenties energiatehokkain lämmitysmuoto sen erinomainen hyötysuhteen vuoksi, maalämpöpumpun kompressori ja siirtovesipumput kuluttavat silti sähköenergiaa. Moderni, etähallinnan ja wifin sisältävä maalämpöpumppu mahdollistaa monipuolisen lämmityksen hallinnan, ja se onkin pörssisähkön paras kaveri!

Yksinkertaisimmillaan, pörssisähköä tilaava käyttäjä voi ajastaa maalämpöpumpun toimimaan suurimmaksi osaksi yöaikaan. Yöllä sähkön hinta on lähes poikkeuksetta edullisempaa kuin päivällä, jolloin voit lämmittää lämminvesivaraajan veden kuumemmaksi halvalla sähköllä. Maalämpöpumpun kiertovesipumput säätyvät automaattisesti sekä lämminvesivaraajan veden lämpöön, että termostaateilla säädettävään sisälämpötilaan.

Kännykällä tapahtuva etäohjaus mahdollistaa myös maalämpöpumpun manuaalisen säätämisen. Se on erittäin kätevä tapa säästää energiaa esimerkiksi silloin, kun olet pitempiä aikoja pois kotoa. Voit säätää reissusi ajaksi kodin lämpötilan normaalia matalammaksi, esim. 16-18 asteeseen. Kotiin palatessa, voit etukäteen säätää kännykällä lämmityksen taas suuremmalle, jolloin kotiin saapuessasi lämpötila on taas normaali.

Etäohjauksen uusi piirre on myös erilaisten pilvipohjaisten automaatioiden käyttäminen. Esim. IFTTT-järjestelmällä voit ohjata Bosch-maalämpöpumppua jopa täysin automaattisesti siten, että se hyödyntää halvinta mahdollista SPOT-pörssisähköä. Kysy lisää Bosch-maalämpöpumppujen asiantuntijaltasi, Lämpökarelialta!

Mitä tarkoittaa ILP ja MLP, SCOP JA IFTTT?

ILP– ja MLP-lyhenteet tarkoittavat erilaisia lämpöpumppuja – ILP on ilmalämpöpumppu, ja MLP vastaavasti maalämpöpumppu. Molemmat lämpöpumput perustuvat kompressorin avulla tiivistettävään kylmäaineeseen, jonka avulla lämpöä voidaan ottaa talteen lämmönvaihtimen avulla. Ilmalämpöpumppua voidaan käyttää myös viilentämiseen eli ilmastointiin, kun taas maalämpöpumppu ei sovellu viilentämiseen sellaisenaan. Maalämpöpumppu soveltuu vain vesikiertoiseen lämmitykseen, ja on hankinnaltaan huomattavasti ilmalämpöpumppua suurempi investointi. Maalämmön energiatehokkuus kattaa investoinnin yleensä takaksin noin 10-15 vuodessa.

SCOP kuvaa maalämpöpumpun vuosihyötysuhdetta, ja se on EN 14825 -standardoitu kolmelle ilmastovyöhykkeelle. SCOP -lyhenne tulee sanoista Seasonal Coefficient Of Performance. Pohjois-Euroopan SCOP-lukeman laskenta perustuu Helsingin ilmasto-olosuhteisiin, joten SCOP-arvot ovat varsin tarkkoja Suomen olosuhteisiin. SCOP kertoo lämpöpumpun hyötysuhteen merkittävästi tarkemmin kuin aikaisempi COP (Coefficient Of Performance), joka kertoo lämpöpumpun maksimihyötysuhteesta lämmityskäytössä.

Uusi energiamerkintä on myös painotettu erikseen jokaiselle ilmastoalueelle, joten se on hyvin vertailukelpoinen kaikissa uusissa lämpöpumpuissa.

IFTTT on älylaitteiden hallintaan liittyvä menetelmä, jonka lyhenne tulee sanoista If This Then That. Voit asettaa esimerksi kännykkäsi tarkkailemaan pörssisähkön hintaa, ja kun IFTTT-järjestelmä saa ilmoituksen edullisesta pörssisähköstä, se pyytää maalämpöpumpun sovellusta tai suoraan IFTTT-yhteensopivaa maalämpöpumppua lämmittämään lämminvesivaraajan vettä kuumemmaksi.