Tietopankki

Ilma-vesilämpöpumput

Ilma-vesilämpöpumput (IVLP) toimivat hyvin vastaavalla periaatteella, kuin ilmalämpöpumput, mutta ilmaa puhaltavan sisäyksikön sijaan, ilmavesilämpöpumppu siirtää ulkoilmasta saatavan lämpöenergian vesikiertoisen lämmönjakoverkon lämmitysveteen. Ilmavesilämpöpumppu sopii niin pääasialliseksi lämmitysjärjestelmäksi, kuin myös tukemaan muita lämmitysjärjestelmiä. Myös esimerkiksi aurinkokeräimet soveltuvat lämmityksen tueksi, jolloin jo lähtökohtaisesti korkeaa energiatehokkuutta voidaan parantaa entisestään.

IVLP-järjestelmän ulkoyksikkö

IVLP-järjestelmässä ulkoyksikkö toimii samankaltaisesti ilmalämpöpumpun ulkoyksikön kanssa. Modernit, monesti invertteritoimiset ulkoyksiköt ovat energiatehokkaita, ja tuottavat lämmitys- ja käyttöveteen hyvin lämpöenergiaa jopa hyvin matalassa lämpötilassa. Niiden hyötysuhde on parhaimmillaan erittäin suuri, eikä energiatehokkuus merkittävästi häviä selvästi aloituskustannuksiltaan kalliimmille maalämpöjärjestelmille muulloin, kuin ihan kovimmilla pakkasilla.

Ilma-vesilämpöpumpun sisäyksikkö

Sisäyksikkö sisältää lämmönvaihtimen, joka siirtää ulkoyksikön talteenottaman lämpöenergian käyttöveteen, eli lämminvesivaraajaan. Sisäyksikkö on yleensä varsin kompakti, ja verrattuna öljykäyttöiseen lämmitysjärjestelmään, tilaa säästyy yleensä merkittävästi. Järjestelmä on toiminnaltaan myös selvästi yksinkertaisempi, koska polttoainesäiliölle, pumpuille, polttimille ja muille öljylämmityksen komponenteille ei ole enää tarvetta. Parhaimmillaan vapautat suurenkin määrän hyödyllistä sisätilaa muuhun käyttöön ilma-vesilämpöjärjestelmän avulla.

Vanhan öljylämmityksen korvaaminen ilma-vesilämpöpumpulla

Ilma-vesilämpöpumput tuottavat selviä säästöjä verrattuna vanhaan öljylämmitykseen, ja ne ovatkin maalämmön ohella erittäin suosittu tapa korvata öljylämmitys. Mikäli kodissasi on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, ilmavesilämpöpumppu asentuu samaan järjestelmään varsin kevyin muutoksin. Ilma-vesilämpöpumppu on myös alkuinvestoinniltaan selvästi maalämpöä edullisempi.

Valtio tukee edelleen siirtymistä öljylämmityksestä ympäristöystävällisempiin lämmitysmuotoihin. Tukea on mahdollista anoa jopa 4000 euroa, kun vanha öljylämmitys korvataan ilma-vesilämpöpumpulla toimivalla lämmityksellä. Valtion tuki muodostuu sekä avustuksesta että verovähennyksestä mm. kotitalousvähennyksen osalta.

IVLP-järjestelmän asennus

IVLP – tai toiselta lyhenteeltään VILP (vesi-ilmalämpöpumppu) – kannattaa hankkia kokonaistoimituksena, jolloin ammattitaitoinen toimija varmistaa järjestelmän mitoituksen juuri oikeaksi. Etenkin saneerauskohteeseen joudutaan tekemään myös purkutöitä, jotka edellyttävät ammattitaitoa ja esimerkiksi vanhan öljysäiliön myötä myös erilaisia lupia ja haitta-aineiden käsittelyä. Ammattimainen järjestelmän asennus takaa myös lämmitysjärjestelmän luotettavan ja tehokkaan toiminnan, hiljaisen käyntiäänen ja säilyttää takuun. Lämpökarelia on sertifioitu BOSCH Lämpömestari, jonka kanssa asiointi on luotettavaa, ja saat Bosch-ilmavesilämpöpumpulle pidennetyn 10 vuoden kompressoritakuun.

Kysy lisätietoja!

Kysy Lämpökarelian Lämpömestareilta lisätietoja ilma-vesilämpöpumpuista, ja niiden soveltuvuudesta taloosi – on se sitten uusiokohde tai saneerattava koti!