Tietopankki

Ilmalämpöpumppu taloyhtiöön

Ilmalämpöpumpun hankkiminen taloyhtiön asuntoon on pääsääntöisesti helpompaa kuin ajatellaan. Taloyhtiön osakkaalla on melko laaja muutostyöoikeus, joka useimmiten mahdollistaa ilmalämpöpumpun hankkimisen. Mikäli taloyhtiön huoneistoihin on aiemmin asennettu ilmalämpöpumppuja ja asiasta on tehty taloyhtiön kokouksessa hyväksyvä periaatepäätös, hallituksen lupa yleensä riittää.

Taloyhtiö voi kuitenkin asettaa muutamia reunaehtoja asennettavan laitteen ominaisuuksille ja asennukselle. Vaatimukset liittyvät yleensä ilmalämpöpumpun äänitasoon, kondenssiveden ohjaukseen ja ulkoyksikön sijaintiin tai sen naamioimiseen rakennuksen väriin sopivaksi.

Suurin osa taloyhtiöistä noudattaa yleistä rakennusmääräystä, jonka mukaan naapurin pihasta tai parvekkeelta mitattuna ilmalämpöpumpun äänenpaineen tulee olla alle 45 dB. Laadukkaat ilmalämpöpumput ovatkin hiljaisia, ja usein naapuri ei voi kuulla onko pumppu edes päällä.

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon

Kerrostaloissa asuntojen lämmitys hoituu yhteisen lämmönjakelun kautta. Tämän vuoksi kerrostaloasuntoon hankittavat ilmalämpöpumput ovat lähes tulkoon aina pelkästään jäähdyttäviä.

Kerrostaloasuntoon ilmalämpöpumpun saa asentaa lähes aina, jos asunnossa on parveke. Asialle on kuitenkin ensin saatava taloyhtiön suostumus. Ilmalämpöpumppu ei saa aiheuttaa julkisivulle ulkonäköhaittaa. Tämän vuoksi laitteen ulkoyksikkö on usein sijoitettava parvekkeen kaidetason alapuolelle. Asennukselle on mahdollista saada lupa myös rakennuksen julkisivuun, mutta tällaisissa tilanteissa taloyhtiöllä on myös oikeus kieltää asennus ilman perusteita.

Ilmalämpöpumppu rivitaloon, erillistaloon ja luhtitaloon

Usein muun tyyppisiin kuin kerrostaloasuntoihin kannattaa valita ilmalämpöpumppu, joka sekä lämmittää että jäähdyttää. Ilmalämpöpumppu sopii erinomaisesti toisen lämmitysmuodon rinnalle. Näin lämmityskustannukset pienenevät merkittävästi. Eron huomaa selvimmin, jos koti lämpenee pelkällä sähköllä.

Ilmalämpöpumpulla on myös monia muita hyötyjä kuin pelkästään lämmityskulujen pieneneminen. Se esimerkiksi parantaa asumismukavuutta ja sisäilman laatua suodattamalla epäpuhtauksia. Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen valinta ja nostaa asunnon arvoa.

Ilmalämpöpumpun asentaminen taloyhtiössä vaatii aina muutostyöilmoituksen tekemistä taloyhtiön hallitukselle. Muutostyöilmoituksessa selvitetään esimerkiksi, kuinka läpiviennit toteutetaan ulkoseinästä, mihin kohtaan sisä- ja ulkoyksikkö sijoitetaan, miten kondenssivesi ohjataan pois ja kuinka sähkönsyöttö järjestetään.

Ilmalämpöpumpun hankinta taloyhtiöön

  1. Ota yhteys taloyhtiön hallitukseen. Näin saat tietoosi asennusta koskevat reunaehdot.
  2. Vertaile asuntoosi sopivia ilmalämpöpumppuja. Saat meiltä tarvittaessa maksuttoman kartoituksen, jossa autamme valitsemaan sinulle sopivimman ilmalämpöpumpun.
  3. Muutostyöilmoituksen toimittaminen isännöitsijälle. Autamme muutostyöilmoituksen täyttämisessä ja toimitamme asennusta varten tarvittavat dokumentit isännöitsijälle.
  4. Ammattitaitoinen asentajamme asentaa ilmalämpöpumpun paikalleen ja opastaa sen käytössä.

Useamman osakkaan kiinnostuttua ilmalämpöpumpun hankinnasta, kannattaa kysyä tarjous kaikille kerralla. Näin hankinta tulee edullisemmaksi ja on toteutukseltaan vaivattomin.

Pyydä tarjous ilmalämpöpumpusta